Barngardiner

Sponsrade länkar


Inte alla gardinbutiker tillhandahåller några uttalade barngardiner, men det ter sig ändå uppenbart att gardiner till barnrum måste väljas utifrån vissa specifika förutsättningar.

Lång barngardin
Barngardiner bör väljas med omsorg. Hur lämpliga är t.ex. tunga långgardiner som denna i ett livfullt barnrum?

Trots att inte alla gardinförsäljare säljer någon särskild typ av barngardiner, bör man som förälder anpassa gardinvalet utifrån såväl praktiska som estetiska förutsättningar. Tänk således på följande:

  • Barngardiner behöver tvättas oftare än andra gardintyper. Välj därför ett textilmaterial som är lätt att rengöra. Rullgardiner är ett bra och praktiskt alternativ; detta med anledning av att rullgardiner är tillverkade av väv. Många småbarn sover tryggare ifall rummet är helt mörklagt – här fyller rullgardinen en viktig funktion.
  • Prioritera färgglada varianter för att tillgodose barnets estetiska önskemål. Flickor brukar uppskatta rosa gardiner med mönstertryck – typ Hello Kitty eller Disneys Askungen – medan pojkar uppskattar bilmotiv, Nalle Puh och Djungelboken. Av naturliga skäl finns det dock inget allmängiltigt motiv för barn – den personliga smaken och modet formar barnens önskemål.

Undvik barngardiner av ylle, polyester och linne

Gardiner tillverkade av ylle-, linne- och polyestertyger har en tendens att samla damm. Det faktum att barnen rör sig mycket i rummen, innebär att dammpartiklar lätt kommer i rörelse. Dessa fäster sig sedan på textilierna – däribland gardinerna. Barngardiner bör således tvättas oftare än övriga gardiner; ytterligare en anledning till att välja tyger som inte missformas i tvättmaskinen. Bomullsgardiner är en tidlös klassiker för den som vill ha gardiner i ett levande textilmaterial.

Sponsrade länkar