Fransgardiner

Sponsrade länkar


Få gardintyper är så fokuserade på det estetiska uttrycket att praktiska funktioner får träda helt åt sidan. Fransgardinen torde vara det närmaste man kan komma en sådan gardin – den skyddar varken mot solljus eller mot insyn.

Tyggardin med fransar
Exklusiv tyggardin med fransar, som inte bör förväxlas med frans- eller trådgardiner som enbart består av långa trådar.

Begreppet fransgardiner – eller tråddraperier som gardintypen också kallas – brukar i vanliga fall syfta på gardiner formade av långa trådar, som hänger ner till golvet från gardinstången. Man brukar skilja på tyggardiner med små fransar och fransgardiner. Många vanliga tyggardiner – inte minst sammetsgardiner från tidigt 1930-tal – är prydda med små fransar och tofsar. Själva gardinkroppen hos dessa består emellertid av kompakt gardintyg, vilket alltså inte är fallet hos fransgardiner.

Fransgardinen – en gardin med flera funktioner

Fransgardinen är en trendig gardintyp som enbart fyller en estetisk funktion i heminredningen. Gardintypen skyddar varken mot insyn eller mot solljus i samma mån som mera kompakta tyggardiner. Däremot kan fransgardiner användas för udda arrangemang som rumsavdelare – eller dörrgardin. Fransgardiner finns i en rad olika färger – alltifrån kolsvart till orange, vitt och rött. Åhléns brukar ha en handfull olika fransgardiner för den som föredrar att handla i en fysisk butik. I näthandeln finns alltid någon fransgardin att tillgå hos postorderkedjan Ellos. Ytterligare karakteristik om fransgardiner:

  • Fransgardiner är i regel tillverkade helt i polyester.
  • Gardinerna är lätta att skära av till önskad längd – klipp bara av fransarna med sax.

Eftersom fransgardiner är lätta att forma på längden – och kan anpassas fritt även på bredden – är färdiga fransgardiner bekväma att handla online. De behöver nämligen inte mätas upp på förhand.

Sponsrade länkar