Indiska gardiner

Sponsrade länkar


Indisk inredning kännetecknas av sammetsgardiner med fransar, oftast i mörka färgtoner. En fördel med indiska gardiner är sålunda att de skyddar mot både insyn och solljus.

Indisk gardin med broderad kant
Broderade kantpartier kännetecknar indiska gardiner, som för övrigt brukar utgöras av tunga sammetsgardiner – liksom gardinen på bilden.

Tjocka, kompakta sammetsgardiner är ett typiskt inslag i den inredningsstil som i Sverige betecknas som indisk inredning. I Sverige var denna gardintyp populär på 1930-talet – dock var färgerna hos de svenska sammetsgardinerna inte lika gälla som hos dagens indiska gardiner. Som kuriosa kan nämnas att massiva sammetsgardiner med fransar, som kombineras med mörka möbler, på hemmaplan i Indien inte betraktas som någon typisk indisk inredningsstil. I den svenska versionen av indisk heminredningsstil ska dock mörka och ljusa färger blandas i syfte att uppnå kontrast – även i fråga om gardiner.

Broderier och guldtryck hos indiska gardiner

Något som däremot är desto mer kännetecknande för äkta, indiska gardiner – även i Indien – är att gardinerna smyckats ut med allehanda broderier med guld- och silvertrådar samt med större, sammanhängande guldtryck. Likaså brukar indiska gardiner vara försedda med mönstertryck hämtade från religionens värld. Denna typ av gardiner kan med fördel köpas i färdigt utförande, inte minst på Indiska. Tänk dock på att antalet gardiner med indiska mönster är begränsat i den svenska detaljhandeln. Störst sannolikhet att komma över ett par passande gardiner är att själv köpa metervara i en lämplig färgkulör.

Indiska gardiner populära utomlands

Den indiska inredningsstilen är visserligen stor i Sverige, men i våra europeiska grannländer har den haft ännu större genomslagskraft. Detta innebär implicit att utbudet av färdigsydda gardiner är större i utlandet, inte minst i stora länder som Frankrike och Tyskland. Tänk dock på att den som köper indiska gardiner från en utländsk återförsäljare, inte har samma rätt till öppet köp som motsvarande svenska återförsäljare måste erbjuda enligt lag.

Sponsrade länkar