Romantiska gardiner

Sponsrade länkar


Att eftersträva en romantisk touch i gardinvalet innebär i regel att man riktar in sig mot lantliga gardiner – gärna inom ramen för den engelska inredningsstilen Shabby Chic.

Romantiskt gardinpar
Romantiska gardiner tar fasta på lantliga inredningstrender – gärna som här i äkta vintage.

Den gängse bilden av romantiska gardiner är att de ska utstråla en hemtrevlig och ombonad atmosfär. Den stela, återhållsamma stil, som kännetecknar det minimalistiska modet, kan i detta sammanhang betecknas som trendigt – men knappast som romantiskt. Däremot ger lantligt inspirerade gardiner – gärna tillverkade i naturfärgad textilkvalitet – en mera genuin känsla, som ger ifrån sig romantiska vibrationer. Några tips inför gardinvalet:

  • Välj inte alltför mörka gardiner – svarta gardiner signalerar snarare sorg än romantik. Samtidigt bör man undvika att välja tunna, genomskinliga gardiner. En romantisk gardin bör ta fasta på tilldragande attribut hos den förtrollande, dunkla och mystiska atmosfär som utgör romantikerns idébild. Således krävs att gardinen reducerar ljusinsläppet, åtminstone i viss mån.
  • Undvik likaså gardiner med geometriska eller kubistiska mönster – dessa upplevs som alltför rationella och diplomatiska för att platsa i en romantisk inredningsmiljö.
  • Välj gärna hissgardiner framför vanliga textilgardiner – företrädesvis i varma, mjuka toner.
  • Lantliga gardiner med monogram och broderier uppfattas som praktexempel på romantisk inredningskonst.
  • Gardiner i silke, sammet och satin brukar också tilldelas en romantisk stämpel, men även bomull och polyester kan ge samma lyxiga effekt – till ett betydligt lägre pris.

Återkommande romantiska inslag i inredningen

En romantisk hemmiljö förutsätter återkommande romantiska inslag i inredningsbilden; det är med andra ord inte tillräckligt övertygande att enbart gardinerna är romantiskt laddade. Matcha förslagsvis sängöverkast, gardiner och örngott med varandra – på så sätt blir den romantiska intentionen i inredningen mera övertygande.

Sponsrade länkar