Rutiga gardiner

Sponsrade länkar


Rutiga gardiner är en vanlig syn i kök och inom gammal, retroinspirerad heminredning. Rutmönstrade tyger är i skrivande stund inte på modet – därför används de för att lyfta fram gårdagens trender.

Blårutiga gardiner
Rutiga gardiner ger i sig en känsla av tidigt 1970-tal – idag används rutmönstret i första hand för att åstadkomma just känslan av retro.

Rutiga gardintyger upplevs i skrivande stund som aningen gammaldags; följaktligen kan de upplevas som urvattnade, ifall de blommiga gardinernas uttryckliga syfte inte är att skapa en känsla av retro. I så fall fyller tyget alldeles utmärkt sin funktion. Några tips på inredningssammanhang där rutiga gardiner förefaller väl lämpade:

  • Det rutiga gardintyget skapar en känsla av lantlig gårdsromantik, varför det passar utmärkt i lantligt inspirerade hem med detaljer i äkta furu, träpaneler, takbjälkar och lackade möbler med synliga trämönster.
  • Mysiga köksmiljöer är en given plats för rutiga gardiner. I kök torde rödvitrutiga gardiner i halvlängd vara vanligast, jämfört med övriga rutmönstrade gardiner. Gardinkappor med rödvita rutor är också ett vanligt inslag i äldre köksmiljöer.

Gott om rutmönstrad metervara

Eftersom rutiga gardiner i skrivande stund inte står högt i kurs på modetoppen, kan utbudet av färdiga gardinset med rutiga mönstertryck vara begränsat – såvida man inte väljer att handla från uttalade gardinspecialister som Jotex, Hemtex, Svanefors eller Kirsch. Utbudet av rutig metervara är emellertid desto större. Köp därför metervara på egen hand och sy dina rutiga gardiner själv. Ifall du inte kan sy – rådfråga en vän eller be i värsta fall att få gardinerna uppsydda i butiken, i utbyte mot en mindre merkostnad. På så sätt blir slutresultatet personanpassat.

Sponsrade länkar