Lantliga gardiner

Sponsrade länkar


Långa tyggardiner, som hängs upp på en enkel gardinstång i trä eller smide, dominerar i lantliga hem. Välj företrädesvis spetsgardiner eller tyggardiner i en enkel stil – gärna inspirerade av retro.

Lantliga spetsgardiner
Spetsgardiner brukar förknippas med lantlig inredning och gamla välhållna hus.

Rödrutiga gardiner i bomull eller strävt linnetyg, liksom klassiska spetsgardiner, är lämpliga att använda i kombination med en heminredningsstil som utstrålar lantlig gårdsromantik. Lantliga gardiner brukar ingå i inredningsstilen Shabby Chic, som i övrigt innebär en kombination av äkta vintage och nymodiga lösningar i inredningen. Trädetaljer är viktiga inslag i denna stil.

Sy lantliga gardiner själv

Det mest flexibla sättet att komma över ett par lantliga gardiner är att själv välja metervara och sy sina gardiner på egen hand. På så sätt har man möjlighet att skapa en alltigenom unik gardinkombination. För att förstärka känslan hos lantliga gardiner bör gardinerna förses med gardinbelysning – på så sätt får man till stånd en hemtrevlig skuggbildning. Använd förslagsvis ljusdioder eller spotlights, som byggts in i gardinstången. Några tips i valet av lantliga gardiner:

  • Undvik helt alternativa solskydd som lameller eller panellängder – satsa istället fullt ut på tyggardiner. Ifall tyggardinerna inte ger ett fullgott skydd mot solljud och insyn – kombinera dem med träpersienner eller rullgardiner av bambu.
  • Undvik textiltyper som har ett uttalat maskintillverkat utseende. Prioritera naturliga färger och tygmaterial.

I all lantlig inredning är trädetaljer väsentliga för att skapa en hemtrevlig, kanske en smula bohemisk, stämning. En lantlig gardin bör väljas utifrån det faktum att den ska passa in i en sådan miljö.

Sponsrade länkar