Gardinkappor

Sponsrade länkar


Gardinkappan har länge varit en bortglömd inredningsdetalj. Gardinkappan slog igenom på 1970-talet, för att sedan försvinna helt något årtionde senare. Idag är gardinkappan på återtåg hos återförsäljare av gardiner och metervara.

Gardinkappor sovrum
Gardinkappor i sovrum fyller enbart en estetisk funktion – utan persienner eller rullgardiner blir sovrummet öppet för insyn.

Under det senaste årtiondet var gardinkappor en bristvara – såtillvida att det enda sättet att komma över en gardinkappa var att sy den själv. Från att ha varit helt bortglömd under 1990-talet, börjar gardinkappan åter göra intåg i svenska textilvaruhus. Bland dagens gardinkappor återfinns mycket retroinspirerat; färg och form tar således fasta på 1970-talets mode, vilket innebär att den som letar gardinkappor med en modern, framåtsträvande prägel har störst vinning av att sy gardinkappor själv.

Gardinkappor i äkta vintage

I butiker med inriktning mot begagnade kläder och tyger kan man i sällsynta fall komma över gardinkappor i äkta vintage. Eftersom gardinkappan fortfarande är en tämligen okänd inredningsdetalj, borde inte prislappen avskräcka från köp. Tänk dock på att den gynnsamma prissättningen snabbt kan komma att ändras i takt med att gardinkappan blir föremål för en ny modenyck; då kommer efterfrågan på gamla, brunrutiga gardinkappor öka lavinartat. Redan nu kan man hitta färdigsydda gardinkappor hos Ellos, Hemtex och Jotex.

Inreda med gardinkappor

Gardinkappor är vanliga inredningsdetaljer ovanför smala fönster i kök och källarutrymmen. Även i barnrum är gardinkappan särskilt praktisk – inte minst med anledning av att gardinkappan är oåtkomlig för mindre barn som ännu inte lärt sig gå. Eftersom gardinkappor inte ger ett hundraprocentigt skydd mot sol och insyn – utan i första hand fyller estetiska behov – bör de kombineras med någon annan form av solskydd. Exempelvis persienner eller rullgardiner.

Sponsrade länkar