Linnegardiner

Sponsrade länkar


Man bör särskilja mellan linnegardiner i halvlinne och hellinne; de senare upplevs som mer exklusiva och gedigna, medan de förstnämnda ger ifrån sig en mera nutidsorienterad känsla.

Vita linnegardiner
Äktheten och det enkla utförandet hos klassiska linnegardiner är faktorer som attraherar många.

Linnegardinernas förnämsta egenskap är den äkta känslan som tyget inger; äktheten i linnetyget framkallar en lugn, naturnära känsla som gör att gardinen även lämpar sig i kontorsmiljö, där den anses ha en stressreducerande egenskap. I barnrum är linnegardinen däremot inte lika vanlig. Vita linnegardiner dominerar i svenska hem – detta trots att linnetyget med fördel kan köpas i olika färger. Det är även möjligt att köpa linnegardiner med tryck av olika slag.

Äkta linnegardiner – eller räcker det med halvlinne?

En linnegardin kan antingen vara tillverkad i rent linnetyg, eller i någon form av tygblandning med linne som bas. I de fall linnetyget är uppblandat med andra textilier brukar man tala om halvlinne – även i de fall linnetygets andel inte uppgår till exakt hälften. Eftersom linnetyger i genomsnitt är något dyrare än t.ex. bomull, blir en naturlig konsekvens att gardiner i hellinne är något dyrare än motsvarande gardiner i halvlinne.

Egenskaper hos linnetyget

Linnetyger har en tendens att krympa några procent i tvätten, vilket innebär att gardinen bör vara lite större än situationen inledningsvis kräver. Tänk också på att linnetyget till en början kan upplevas som strävt och ojämnt – detta gäller i synnerhet hellinne. Tyget kommer dock att mjukna upp successivt i takt med att gardinen tvättas och utsätts för slitage.

Sponsrade länkar