Gammaldags gardiner

Sponsrade länkar


Gammaldags gardiner kan dels utgöras av välbehållna gardinexemplar från tidigare årtionden, dels av moderna gardinkopior som framställts med inspiration i en gammal inredningsstil.

Gammaldags kontorsgardiner
Klassisk kontorsmiljö med gammaldags gardiner i passande retrostil.

I inredningssammanhang brukar man skilja på vintage och retro. Det förstnämnda begreppet avser äkta prylar i originalutförande, medan retrobegreppet används för att beteckna moderna kopior av prydnadsföremål och möbler inspirerade av tidigare inredningsmode. Skillnaden mellan retro och vintage kan ibland vara hårfin för ögat – men i andra sammanhang kan skillnaden istället vara kolossal. Den som inreder med gardiner bör om möjligt eftersträva harmoni mellan vintage- och retroprylar. Gå med andra ord till väga enligt följande:

  • Undvik att blanda äkta vintage med retro, såvida det inte är sista utvägen att utforma en särskild inredningsstil. Antikt möblerade hem bör således inredas med vintagegardiner från samma tidsperiod som övrig inredning.
  • Sy gärna dina gammaldags gardiner själv – men räkna med att resultatet inte blir helt identiskt med originalet. I handeln finns gott om metervara som hämtat inspiration i gamla tiders inredningsmode.

Gammaldags gardiner i lantlig stil

I stort sett alla gammaldags gardiner upplevs idag som lantliga – detta med anledning av att de sätts i kontrast till dagens minimalistiska inredningsmode. Även 1950-talets gälla pastellfärgade tyggardiner får under dessa förhållanden ett idylliskt skimmer över sig, som i högsta grad är hänförligt till de attribut som idag uppfattas som lantliga eller gårdsromantiska. Den minimalistiska inredningsstilen har således medfört en större frihet för den som vill inreda med lantliga gardiner – alla gardiner som inte är toppmoderna kan nämligen inbegripas i det som uppfattas som enkelt, lantligt och svärmiskt fridfullt.

Sponsrade länkar