Gardinstänger

Sponsrade länkar


Klassiska gardinstänger i trä, mässing och smide är fortfarande den dominerande upphängningsanordningen i gardinsammanhang. Stången är enkel att montera – ett faktum som gör den praktisk.

Klassisk gardinstång
Den klassiska gardinstången lever kvar – trots floran av alternativa gardinupphängningar.

Klassiska tyggardiner brukar hängas upp på gardinstänger, medan alternativa solskydd såsom lamellgardiner, panellängder och persienner i sin tur hängs upp på skenor. Skensystemet är praktiskt i den bemärkelsen att gardinen lättare kan flyttas fram och tillbaka längs med fönsterpartiet. Den som vill koppla in en elmotor till sina gardiner förutsätter i regel att gardinerna fästs på gardinskenor.

Olika varianter av gardinstången

Oavsett om man väljer att köpa gardinstänger online eller i den fysiska detaljhandeln, kan man som konsument välja mellan följande huvudvarianter:

  • Utvikbar, lång gardinstång i lättmetall eller mässing.
  • Gardinstång i trä med konstant längd.
  • Gardinstång i smide med konstant längd – denna gardinstång är särskilt lämpad för retroinspirerad heminredning.
  • Gardinstång i plast.

Längd och bredd på gardinstänger varierar starkt, men tjockleken brukar pendla mellan 10 och 20 mm. De flexibla gardinstängerna kan vanligtvis förlängas med 40 centimeter, men det kan också vara mer eller mindre. Tänk på att gardinstänger i normalfallet säljs i form av fullständiga modulsystem bestående av stång, ändknoppar och ringar. Billiga gardinstänger kan ofta köpas separat – t.ex. på IKEA och Jysk – utan de nämnda tillbehören. Dessa gardinstänger är oftast vita och tillverkade i metall. Den som efterlyser mera påkostade gardinstänger kan förslagsvis satsa på märken som Kirsch, Hasta och någon gardinstång från Hemtex.

Sponsrade länkar