Rosa gardiner

Sponsrade länkar


Den som vill skapa en känsla av lugn, med gardinen som verktyg, bör utan tvekan välja ett rosa gardintyg. Rosa gardiner är med andra ord utmärkta i utrymmen såsom meditationslokaler, sovrum, behandlingshem och på bibliotek.

Rosa vardagsrumsgardiner
Rosa inslag i heminredningen bidrar till en lugn och ombonad känsla.

Ljusrött och rosa är färger som lämpar sig för fler ändamål än bara flickrummet; den rosa färgen frambringar en utpräglad känsla av lugn och stillhet – i synnerhet om gardintygets mönstersättning är en smula dämpad. Just av denna anledning är rosa gardiner en vanlig syn på anstalter, mentalsjukhus och i primärvårdens väntrum.

Den rosa gardinen – en pryl med tråkighetsstämpel

Rosa gardiner brukar få kritik med motiveringen att de är anonyma, tråkiga och saknar stil. Inte heller anses den rosa färgen garantera ett tillräckligt skydd mot insyn, vilket underförstått skulle betyda att rosa gardiner varken fyller en praktisk eller estetisk funktion. Denna kritik är befogad – åtminstone i de fall man väljer att inreda diskotek, träningslokaler eller butiker med rosa gardiner. I mera rogivande sammanhang är emellertid den rosa gardinen ytterst lämpad. Rosa gardiner är med andra ord mera känsliga för felplacering än gardiner med andra färgtoner; placeras de i fel utrymmen kan resultatet bli just tråkigt, intetsägande och stillöst.

Rosa gardiner i detaljhandeln

Hemtex, Åhléns och IKEA är i skrivande stund ett urval av butiker som erbjuder färdigsydda rosa gardiner i någon form. För den som har specifika krav på sin rosa gardin, rekommenderas att gardinen sys själv från grunden. Utbudet av rosa metervara är stort – bland annat hos de återförsäljare som nämns i det föregående.

Sponsrade länkar