Mörkläggningsgardiner

Sponsrade länkar


Syftet med mörkläggningsgardiner är i första hand att skapa förutsättningar för att sova gott. Men även under dygnets ljusa timmar kan mörkläggningsgardinen komma väl till pass.

Hissgardin mörkläggning
Stilfullt kök med svart hissgardin. Just svarta hissgardiner lämpar sig väl för mörkläggning – förutsatt att de är fodrade på baksidan.

Dagens utbud av mörkläggningsgardiner varierar från butik till butik. Men generellt bör den som vill mörklägga sin bostad ha följande i åtanke:

  • Rullgardiner ger den bästa tänkbara mörkläggningen. Tänk dock på att rullgardinen är tillverkad av väv och således inte är tygbaserad.
  • Den som istället vill mörklägga med tyggardiner kan förslagsvis välja en hissgardin med foder på baksidan. Tänk dock på att hissgardinen tar längre tid att hissa ner än rullgardinen. Hissgardiner saknar nämligen sådan fjädermekanism som återfinns hos rullgardiner.
  • Numera finns vävbaserade dag- och nattgardiner. Dessa har dubbla vävar som dels släpper igenom ljus på dagen, dels mörklägger rummet på natten.
  • Mörkläggningsgardiner utgör ett bra skydd mot värme och sol under varma sommardagar; i synnerhet i rum som vetter åt söder. I södra Europa brukar man använda fönsterluckor eller kompakta trälameller som hissas ner och mörklägger rummet till hundra procent. I Sverige är solen emellertid betydligt svagare än i Sydeuropa, vilket gör att persiennernas skydd är fullt tillräckligt.

Svårt hitta särskilt mörkläggningstyg

I skrivande stund är det inte lätt att hitta tygbaserade mörkläggningsgardiner. Därför får man sätta sin kreativa sida på prov; t.ex. genom att själv sy tygbaserade gardiner – alternativt nöja sig med persienner eller rullgardiner. Jysk är en av få butiker som säljer billiga mörkläggningsgardiner; de modeller som återfinns på Jysk är i skrivande stund vävbaserade.

Sponsrade länkar