Öljettgardiner

Sponsrade länkar


Öljettgardiner har såväl praktiska som estetiska fördelar; gardinen blir lättare att dra fram och tillbaka längs med gardinstången – samtidigt ger öljetterna gardinen en modern prägel.

Öljettgardin sovrum
Snygg öljettgardin i ombonat sovrum.

Det är förhållandevis enkelt att utrusta vanliga tyggardiner med öljetter; dock är det betydligt enklare att köpa ett färdigt set öljettgardiner på IKEA, Jysk eller Hemtex. Fördelen med att själv fästa öljetterna i gardintyget kan sammanfattas enligt nedan:

  • Man kan själv avgöra avståndet mellan öljetterna – och därmed bestämma hur stora veck gardinen får när den är fälld åt sidorna.
  • Det är möjligt att välja öljetter helt utifrån egna önskemål. Den som syr sin öljettgardin på metervara – och kombinerar tyget med snygga öljetter – skapar en unik gardinkombination.

Stort utbud av öljetter

I syfte skapa en unik gardinlösning väljer många att själv tillverka sin öljettgardin – från grunden. Av denna anledning är utbudet av öljetter stort – det finns med andra ord öljetter i alla tänkbara storlekar och färger. Möjligheten att totalanpassa sin egen gardin är därför mycket omfattande. Några tips:

  • Sträva mot att skapa kontrast mellan gardin och öljetter. Välj t.ex. svarta öljetter till ett vitt gardintyg.
  • Låt gardinstången och öljetterna utgöra en harmonisk enhet, som i sin tur utgör en kontrast mot själva gardintyget.
  • Sträva efter största möjliga likhet – t.ex. genom att välja öljetter, gardinstång och gardintyg i en och samma färg.

Sist men inte minst – tänk på att öljetterna är mer synliga än man kan ana vid första ögonkastet. De är således inte bara en obetydlig detalj i heminredningen. Anledningen till att öljetterna lätt hamnar i blickfånget förklaras av att man gärna fokuserar blicken på rummets primära ljuskälla – fönstret.

Sponsrade länkar