Sammetsgardiner

Sponsrade länkar


Sammetsgardinerna upplevde sin storhetstid på 1930-talet, men än idag är sammet vanligt som gardin- och draperityg. Sammetstygets mest gynnsamma egenskap är att det skyddar mot insyn.

Sammetsgardin fransar
Tunga sammetsgardiner som denna fransprydda långgardin dikterade 1930-talets gardinmode.

Under 1930-talet var tunga sammetsgardiner med tjocka fransar en het modetrend; denna gardintyp var särskilt funktionell i den bemärkelsen att gardinen skyddade mot insyn och solljus – samtidigt som den var på modet. Svarta sammetsgardiner används än idag som mörkläggningsgardiner parallellt med rullgardiner och hissgardiner. I inredningssammanhang, där gardinen i första hand ska fylla estetiska funktioner, dominerar däremot vita sammetsgardiner med neutrala tryck. Röda sammetsgardiner är klassiska draperityger och således ovanliga inom heminredning.

Sammetsgardiner online eller i fysiska butiker

Sammetsgardiner kan idag köpas i butiker som Sovtex, IKEA och Hemtex. På nätet är postorderföretaget Ellos den förnämsta inköpskanalen för den som vill hålla sig till kända återförsäljare. I skrivande stund har även Åhléns en handfull sammetsgardiner i sitt sortiment, men här är utbudet av sammetsgardiner knappast konstant. I valet av sammetsgardiner bör du i första hand ta hänsyn till följande:

  • Montera sammetsgardinerna på en robust och stabil gardinstång. Räkna inte med att billiga gardinstänger från IKEA och Jysk klarar av att bära en sammetsgardin. Montera dessutom – om möjligt – gardinstången på en betongvägg, eftersom gipsväggar i många fall är alltför sköra. I synnerhet ifall rummet har högt till tak – och gardinen i fråga är en lång sammetsgardin som sträcker sig ända ner till golvet.
  • Räkna med att totalkostnaden för att rama in ett fönsterparti med sammetsgardiner är något högre än för motsvarande bomullsgardiner.

I valet av sammetsgardiner bör man i första hand lägga vikt på sammetstygets kvalitet – glöm inte bort att granska kvaliteten i sömmar och skarvar.

Sponsrade länkar