Köksgardiner

Sponsrade länkar


I valet av köksgardiner bör man utgå ifrån att välja en tygsort som tål att tvättas regelbundet; köksgardiner måste nämligen rengöras från missfärgningar oftare än gardiner i andra rum.

Kort köksgardin
Köksgardiner brukar vara korta; detta för att undvika stänk från diskho och spis.

Den som lider brist på idétorka kan förslagsvis inreda sitt kök med klassiska, rödrutiga köksgardiner – men var noga med att välja en textiltyp som tål tvätt. Köksgardiner behöver nämligen rengöras från missfärgningar förorsakade av os och stänk från matlagningen. Undvik således siden- och sammetsgardiner – satsa istället på korta, klassiska gardinkappor, hissgardiner eller enkla tyggardiner i en kortare variant. Köksgardiner brukar vara korta just för att undvika stänk från spis och diskho. Tänk också på att köksgardinernas främsta syfte är att försköna kökets estetiska uttryck – inte att skydda mot insyn och solljus. Kombinera därför köksgardinerna med en annan form av solskydd – t.ex. med persienner eller rullgardiner.

Lantliga köksgardiner

Lantlig heminredning höjer mysfaktorn väsentligt, inte minst i fråga om köksinredning. Däremot kan det kännas komplicerat att kombinera en modern köksinredning med lantliga inslag. Att välja gardiner utifrån den franska inredningsstilen Shabby Chic kan vara receptet för att undvika stilbrott i köksinredningen; denna stil utgör en kombination mellan modern och lantlig inredning – resultatet blir både enkelt och mysigt på samma gång. Gardintyger, som sammanfaller Shabby Chickonceptet, finns att tillgå i de flesta välsorterade textilbutiker.

Köksgardiner i retro

Eftersom köksinredningen bör fokusera på att skapa en mysig atmosfär, känns det lämpligt att inreda med kikarsiktet inställt mot retro. Äldre gardiner utstrålar en helt annan mysfaktor än de strama gardintyger, som kännetecknar moderna, minimalistiska hem. Fördelen med retro är också att man slipper köpa begagnat – retrobegreppet hänför sig nämligen till fabriksny heminredning, som tillverkas enligt gammal modepraxis.

Sponsrade länkar