Lila gardiner

Sponsrade länkar


Lila gardiner lämpar sig väl som punktmarkering och accent i inredningen. En påfallande svaghet hos lila – liksom hos övriga pastellfärger – är att färgen är känslig för modets svängningar.

Lila gardiner i sovrum
Lila gardiner i modern tappning – färgen fungerar lika bra i lantliga som i minimalistiska miljöer.

Den lila färgen är väl lämpad som punktmarkör i heminredningen och bör förekomma hos gardiner i de fall gardinens syfte är att ge accent åt fönsterpartiet. Ur modesynpunkt är den lila färgen emellertid förkastlig i jämförelse med mera tidlösa färger som vitt, blått och grönt. Luften kan nämligen gå ur lila gardiner bara något år efter att färgen stod högst upp på modemässornas prispallar. Räkna därför inte med att de lila gardinerna förblir någon varaktig inredningslösning.

Lila gardiner i flera sammanhang

Under 1950- och 1960-talen var pastellfärgerna ett självklart inslag i heminredningen – i stort sett alla plädar, sängöverkast, lampskärmar, borddukar och gardiner var pastellfärgade under denna omvälvande tidsperiod. På förekommen anledning associerar många äldre människor – som vuxit upp med 1950-talets pastellmode – den lila färgen med retro och vintage. För yngre generationer är den lila färgen desto mer modeneutral – därför kan lila gardiner användas i många olika sammanhang utan att de väcker opassande associationer. Färgen fungerar såväl i lantligt inredda hem som i inredningssammanhang med betoning på vintage.

Sy lila gardiner själv

Färdigsydda lila gardiner är svåråtkomliga med anledning av den lila färgens relativa ovanlighet på gardinmarknaden. Det lättaste sättet att skaffa ett par lila gardiner är således att sy dem själv – vid behov kan de sedan förses med öljetter eller fransar.

Sponsrade länkar