Röda gardiner

Sponsrade länkar


Det är en konst att inreda med röda gardiner utan att skapa en julstämning, som varar året runt. För att lyckas, måste övrig inredning väljas för att avhjälpa julstämningen.

Röda teatergardiner
Röda gardiner är vanliga i teatersammanhang – inte minst som scendraperier.

Det är vanligt att ha ett par röda gardiner liggandes i förrådet, som får ersätta de ordinarie gardinerna lagom till jul. Gardinerna plockas sedan ner på ett traditionsenligt vis under trettondagen. Däremot är det inte fel att ha röda gardiner året runt, men i så fall får inte gardinerna signalera jul såtillvida att ens gäster anmärker på att man glömt att plocka ner julgardinerna. Några tips på vägen:

  • Välj en röd nyas som inte sammanfaller med den klassiskt klarröda färgen, som dominerar heminredningen under julveckorna.
  • Välj röda gardiner med ett mönstertryck, som tydligt avleder stämningen från alla tänkbara julassociationer.
  • Se till att övrig inredning tydligt markerar att hemmet inte är inrett i julskrud. Om gardinerna i övrigt matchar den övriga inredningen, som inte leder tankar och känslor till jultider, finns heller ingen risk att gardinerna väcker denna typ av associationer. Om gardinerna däremot inte smälter samman med övrig inredning – utan istället används som röda punktmarkörer – är risken överhängande att gardinerna förknippas med julen.

Röda gardiner i färdiga set

Tänk på att färdigsydda, röda gardiner är ovanliga i detaljhandeln; detta just med anledning av att färgen är nära förbunden med jultider såtillvida att de röda gardinernas användningsområde knappt är accepterade bortom jultemat. Den lättaste vägen till ett par snygga, röda gardiner går sålunda via metervara; denna klipps till själv och sys till personligt präglade gardiner.

Sponsrade länkar