Shabby Chic gardiner

Sponsrade länkar


Shabby Chic är en beteckning på en inredningsstil som för tillfället i högsta grad är moderiktig. Stilen strävar mot att efterlikna gamla, brittiska inredningstrender – resultatet blir ofta en blandning av minimalism och bondromantisk lantlighet.

Ljusa tyggardiner
Ljusa gardintyger, i kombination med en lantlig touch hos övriga inredningsföremål, kännetecknar stilen Shabby Chic.

Shabby Chic är en inredningsstil som vuxit fram i England. Stilen är inspirerad av gammal inredning i hus på den engelska landsbygden. Till sin karaktär kan stilen dels betecknas som lantligt romantisk, dels som modern. Ljusa toner i gardiner och sängöverkast brukar blandas med vitlackade golv och trädetaljer. Den som föredrar att välja gardiner utifrån Shabby Chickonceptet bör välja naturfärgade gardiner i hellinne, bomull eller ljus polyester – utan kubistiska eller geometriska mönstertryck. Genomskinliga monogram – eller enkla spetsmönster – är däremot fullt godtagbara.

Shabby Chic – en feminin trend

Av svenska inredningsbloggar att döma är Shabby Chic i första hand en feminin inredningsstil – intresset för stilen är i särklass störst bland kvinnliga bloggare. Varför så är fallet ska inte analyseras här, men klart är dock att stilen inrymmer följande inslag:

  • Ljusa och pastellfärgade textilier med inspiration i vintage.
  • Marmorföremål med religiösa motiv, oftast kors.
  • Vitmålade trämöbler i äkta vintage – ofta inköpta på loppmarknader eller i antikvariat.

Den som inreder med Shabby Chic bör räkna med att alla nyinköpta föremål måste ha ett skimmer av retro över sig; i annat fall passar de inte in i stilen, som har ett gammalt ursprung. Det är däremot helt i sin ordning att placera in moderna, geometriska föremål i hemmet så länge de matchar basinredningen till färg och form. Viktigt är dock att den retroinspirerade basen i inredningen inte går förlorad.

Sponsrade länkar