Randiga gardiner

Sponsrade länkar


Den erfarne inredaren är medveten om den komplicerade växelverkan mellan gardinmönster och den uppfattade rumsytan. Randiga gardiner kan användas både i syfte att göra rumsytan visuellt större – och mindre.

Randiga hotellgardiner
Randiga gardiner i retroinspirerat hotellrum.

Randiga gardiner är både trendiga och snygga; en fördel med vitrandiga gardiner är t.ex. att de passar lika bra både i ombonade inredningsmiljöer som i strama, minimalistiska rum. Det kan vara värt att känna till att randiga gardiner kan användas strategiskt för att påverka uppfattningen av rumsytan. Långrandiga gardiner, med lodrätt randmönster, skapar t.ex. en föreställning om att rummet har högre till tak än vad som är fallet i verkligheten. Gardiner med tvärrandigt mönster skapar – föga förvånande – motsatt effekt.

Kombinera randiga gardiner med andra solskydd

Randiga gardiner kan med fördel kombineras med andra solskydd. Eftersom den randiga gardinen i första hand utgör en estetisk del av heminredningen, kan den nämligen behöva kombineras med övriga solskydd – t.ex. persienner eller rullgardiner. På så sätt kan man skydda hemmet mot sol och insyn utan att gardinerna dras för fönstret. Att tänka på inför valet av randiga gardiner:

  • Randiga gardiner är snyggast i de fall inredningen i övrigt är ljus och enfärgad. Ifall inredningen kännetecknas av en riklig mängd randiga mönstertryck, blir det visuella intrycket lätt kaotiskt – den randiga gardinen förlorar då en stor del av sin charm. Överdriv därför inte med ränder – men se ändå till att ränderna utgör ett återkommande tema i heminredningen.
  • Utbudet av randig metervara är i det närmaste outtömligt. Du som vill sätta en personlig prägel på din randiga gardin – köp metervara och sy gardinen själv.

Randiga gardiner kan med fördel förses med öljetter, alternativt hängas upp på en sedvanlig gardinstång.

Sponsrade länkar