Orientaliska gardiner

Sponsrade länkar


Sammetstyger i tunga färger, med fransar och guldmönster, kännetecknar orientaliska gardiner. Med tanke på klimatet i gardinernas ursprungsländer, är det viktigt att gardinen skyddar mot såväl insyn som solljus.

Orientaliska gardiner är populära i Sverige; det är nämligen till stor del tack vare gardinen som man kan bygga upp en orientalisk känsla i heminredningen. I Sverige brukar det räcka med en orientalisk känsla – ett försiktigt smakprov – eller orientaliska punktmarkörer i heminredningen, om man så vill. Det är emellertid ytterst få som väljer att ge sitt hem en alltigenom orientalisk prägel. I så fall skulle såväl väggar och tak behöva målas om i för svenska förhållanden udda färgtoner; något som inte ens är tillåtet för den stora majoritet av svenskar som är bosatt i hyresrätter med färdigmålade standardväggar.

Orientaliska inslag hos lösa föremål

För att undvika att behöva måla om lägenheten – och samtidigt avhålla sig från att den orientaliska stilen blir alltför ingrodd – är det praktiskt att låta lösa föremål som möbler och gardiner stå för det orientaliska. Många väljer att kombinera en funktionell, skandinavisk inredningsstil med orientaliska gardiner, plädar och sängkläder. På så sätt uppnår man en röd orientalisk tråd, som återkommer genomgående hos alla hemtextilier.

Karaktäristik hos en orientalisk gardin

Orientaliska textilier brukar i regel vara prydda med kantbroderier, spets och guldmönstrade trådbrodyr i själva gardintyget. Utsmyckningarna kan ofta härledas till religionens värld – hinduiska motiv är särskilt vanliga. På den svenska marknaden är emellertid utbudet av färdigsydda orientaliska gardiner ytterst begränsat. Utbudet är naturligtvis större online – liksom riskerna. Den som är beredd att själv sy sina orientgardiner har ett rikare utbud av metervara att sovra bland – men fortfarande är utbudet inte stort till den grad att man kan ställa specifika krav på färgkombinationer och mönster. Personer med höga detaljkrav måste sannolikt specialbeställa sina orientgardiner – förslagsvis från Indien som har en välutvecklad onlinehandel.

Sponsrade länkar