Gardinskenor

Sponsrade länkar


Gardinskenor ger mer fokus åt själva gardinen, eftersom skenorna inte är ett lika synligt upphängningssystem som den klassiska gardinstången. Gardinskenor som monteras i taket kan med fördel utrustas med elmotor.

Vardagsrumsgardiner på skena
Gardiner på skena förutsätter – till skillnad från klassiska gardiner på stång – att gardinen hänger ner ända från taket.

Gardinskenan är en modern variant av upphängningssystem för den som jagar alternativ till den klassiska gardinstången. De takmonterade gardinskenorna är, på grund av sin ringa storlek, mer anonyma upphängningsanordningar än väggmonterade gardinstänger; ett faktum som i sin tur leder till att gardinerna – och inte upphängningsanordningen – hamnar i fokus. En ytterligare fördel med gardinskenor är att skenorna tillåter en mera exakt reglering av ljusinsläppet än gardiner på stång.

Fördelar med gardinskena framför stång

Gardinskenor i taket är särskilt praktiska i sammanhang där gardinerna ofta flyttas fram och tillbaka längs med fönsterpartiet. Gardiner på skena slits inte heller lika snabbt som gardiner på stång – detta för att skenorna bidrar till att själva tyget inte nöts i samband med att gardinen regleras. Gardinskenor kan dessutom utrustas med elmotor; ett ypperligt alternativ för större fönsterpartier i kommersiella sammanhang. Elmotorn möjliggör även automatisk reglering av insynen med hjälp av timer. Gardiner med maskinell reglering utsätts inte heller för fettfläckar och fingeravtryck i samband med mänsklig beröring.

Gardinskenor i privathushåll

I privata hem är gardinskenan fortfarande en ovanlig raritet; den främsta anledningen till detta är att gardinskenan kräver en mera komplicerad montering än en vanlig gardinstång, som monteras med två skruvar i väggen. Till saken hör också att gardinskenan inte matchar alla fönsterpartier. Eftersom gardinskenan fästs i taket, förutsätter användningen av gardinskena att gardinen hänger från ett fäste i taket – något som inte alla uppskattar. I somliga fall är det nämligen mera estetiskt att lämna kvar ett tomt, gardinlöst väggparti mellan fönstrets övre ramparti och taket. Detta är inte möjligt med skenor som upphängningssystem.

Sponsrade länkar