Plisségardiner

Sponsrade länkar


Plisségardiner bör egentligen klassas som en form av solskydd, då de inte är textilbaserade. En plisségardin består istället av vågräta lameller tillverkade av så kallad plisséväv.

Vit plisségardin
Plisségardiner påminner mycket om persienner – men i motsats till persienner är de tillverkade av väv.

Den som har stora fönsterpartier kan med fördel använda alternativa solskydd; plisségardiner kan särskilt rekommenderas, då de vävbaserade bladen framkallar en mer ombonad känsla än den som åstadkommas med hjälp av aluminiumpersienner. Samtidigt tillåter plisségardinen – liksom persiennen – en exakt reglering av ljusinsläppet, vilket gör solskyddet såväl praktiskt som modernt. En ytterligare fördel, som brukar framhållas med plisségardinen, är att den fungerar lika bra i minimalistiska rum som i utrymmen präglade av en lantlig inredningsstil.

Plisségardiner online – prioritera färdiga gardinpaket

En plisségardin kan köpas till förmånligt pris online – under förutsättning att man väljer en färdig plisségardin med en standardiserad bredd. I normalfallet brukar det kosta runt en tusenlapp att klä in ett normalstort fönsterparti med plisségardiner – men det går att komma undan billigare. Plisségardiner på Jysk är t.ex. särskilt billiga – i skrivande stund säljs de för styckepriser mellan 100 och 200 kronor per gardin. Måttanpassade plisségardiner är emellertid desto dyrare. Här kan man trösta sig med att en plisségardin bara behöver måttanpassas i undantagsfall, t.ex. om man behöver plisségardiner för ovanligt breda fönsterpartier – eller ovanligt små takfönster.

Plisségardin och tyggardin – en bra kombination

Behovet att kombinera plisségardiner med vanliga tyggardiner är inte lika stort som att kombinera tyggardiner och persienner. Plisségardinens betydligt mera ombonade vävmaterial gör att den med fördel kan användas separat. Att kombinera plisségardiner med andra gardintyper är emellertid helt i sin ordning – välj t.ex. panellängder eller ett par snygga öljettgardiner.

Sponsrade länkar