Spetsgardiner

Sponsrade länkar


Spetsgardiner är knappast moderna. Denna gardintyp används i första hand för att återskapa en ombonad känsla, inspirerad av lantlig vintage från tidigt 1900-tal.

Spetsgardin stuga
Spetsgardiner är nära förknippade med allmogestil. Därför passar de särskilt bra i äldre torp och stugor med lantligt inspirerad inredning.

En spetsgardin kan knappast beskyllas för att vara modern, än mindre funktionell. Gardinen, som var populär i början av 1900-talet, skyddar nämligen varken mot insyn eller mot solljus på grund av de små öppningarna i spetstyget. Däremot är spetsgardinen förträfflig för den som strävar efter att återskapa en atmosfär från förrförra sekelskiftet. Spetsgardiner lämpar sig således föga i nya bostäder, men i följande sammanhang känns de däremot naturliga:

  • På äldre träverandor och altaner – i synnerhet i sommarstugor på landsbygden.
  • I gamla fastigheter med välbevarade brädgolv, träpaneler och bjälkar i taket.
  • Spetsgardiner är snygga att kombinera med trasmattor och övrig allmogeinspirerad heminredning.

Färdigsydda spetsgardiner billigt

Dagens spetsgardiner är i normalfallet maskintillverkade och säljs därför billigt i detaljhandeln. IKEA:s billigaste gardinset har t.ex. under många år varit spetsmönstrade. Moderna, maskintillverkade spetsgardiner kan även användas som draperier och som himmelstyg i himmelssängar.

Undvik stilbrott i inredningen

Vid första anblicken kan det därför kännas frestande att inreda sitt hem med spetsgardiner i syfte att komma undan så billigt undan som möjligt. Här bör man emellertid tänka på att spetsgardinernas användningsområde är ytterst begränsat; de är enbart snygga i kombination med äldre heminredning och gedigna trädetaljer. I moderna hem skulle en spetsgardin ge upphov till stilbrott i inredningen – ett faktum som skulle göra heminredningen smaklös för den estetiskt intresserade besökaren.

Sponsrade länkar