Lamellgardiner

Sponsrade länkar


Lamellgardinerna har länge fungerat som solskydd i kommersiella lokaler. Det är först nu som de hittat in i de privata hemmen.

Lamellgardin villa
Lamellgardiner är trendiga och används för att täcka stora fönsterpartier – både i privatbostäder och i kommersiella lokaler.

Lamellgardiner används i större, kommersiella lokaler såsom väntrum, samlingslokaler och aulor. Dessa lokaler har i regel stora fönsterpartier, som inte skulle kunna kombineras med gardiner eller andra småskaliga solskydd. Numera är lamellgardiner emellertid ett vanligt inslag även i privata hem – solskyddet anses vara trendigt och lika praktiskt som persienner. Skillnaden är dock att lamellgardiner kan täcka storskaliga fönsterpartier, som inte skulle kunna kombineras med persienner.

Exakt reglering med lamellgardiner

Lamellgardinerna gör det möjligt att reglera ljusinsläppet på ett exakt sätt tack vare de lodräta lamellbladen. Lamellernas lodräta blad är väl lämpade för minimalistiskt inredda lokaler, som förutsätter stora ytor med rak geometri. Lamellgardinerna är dessutom väl lämpade för allergiker, då lamellskivorna varken samlar damm eller suger åt sig fukt i samma omfattning som klassiska textilgardiner. Av denna anledning är lamellgardiner vanliga på sjukhus.

Värt att veta om lamellgardiner

För den som funderar på att ersätta sina slitna tyggardiner med ett lamellbaserat solskydd, kan det vara värt att känna till följande:

  • Till skillnad från en textilgardin, hängs lamellgardiner upp på metallskenor i taket. Lamellerna fäst i sin tur direkt på skenan med hjälp av krokar.
  • Lamellskivornas bredd varierar normalt mellan 89 och ca 130 mm.
  • Lamellgardiner är dyrare än vanliga tyggardiner; räkna med att en lamellgardin kostar någon hundralapp per lamell – åtminstone i de fall lamellerna måste köpas enskilt. Den som kan tänka sig att handla sina lamellgardiner på Jysk kan naturligtvis komma billigare undan. Chansen att hitta billiga lamellgardiner är likaså mycket stor online.

Lamellgardiner lämpar sig särskilt väl som sol- och insynsskydd på inglasade balkonger och glasaltaner. Endast i sällsynta fall händer det att en uppsättning lameller måste måttanpassas.

Sponsrade länkar