Hissgardiner

Sponsrade länkar


Hissgardiner är enkla att använda och påminner lite om rullgardinen – skillnaden är dock att hissgardinen saknar fjäder och i normalfallet inte är tillverkad i väv.

Enfärgad hissgardin
Klassisk, enfärgad hissgardin. Denna gardintyp tillåter exakt reglering av ljusinsläppet och kan också användas för mörkläggning.

Hissgardiner är utmärkta gardiner för att reglera ljusinsläppet; en helt och hållet nerfälld hissgardin mörklägger rummet lika bra som en rullgardin – förutsatt att man valt en mörk textiltyp. Hissgardinen upplevs som varmare och trivsammare än rullgardinen tack vare det faktum att hissgardinen är tillverkad av textil – och inte väv. Nackdelen med hissgardiner är dock av praktisk karaktär – hissgardinen måste vikas upp manuellt, vilket tar längre tid än att hissa upp en fjäderförsedd rullgardin. På marknaden finns i skrivande stund gott om billiga hissgardiner i färdigsydda varianter. Inte minst på Åhléns. Hissgardiner från Kirsch och Himla hör till storsäljarna.

Måttbeställda hissgardiner till ovanliga fönster

Den som har en vanlig fönsterbredd kan i regel komma över billiga hissgardiner online; priserna på hissgardiner brukar vara jämförbara med övriga färdigsydda gardinmodeller. Tänk dock på att vanliga tyggardiner säljs i par, medan hissgardiner säljs enskilt. Färdiga hissgardiner brukar emellertid inte finnas för ovanliga fönsterbredder – särskilt svårt är det att hitta hissgardiner som matchar längre fönsterpartier. Alternativet blir således att måttbeställa, eller sy, hissgardiner som matchar den eftersökta fönsterbredden. På nätet finns en flora av beskrivningar för den som vill sy hissgardin på egen hand, t.ex. tillhandahåller tidningen Sköna Hem riktigt detaljerade instruktioner.

Hissgardiner – mönster och färger

Hissgardiner kännetecknas av enkla mönster. Tänk dock på att mönstersättningen måste sammanfalla med färgsättningen. Vita hissgardiner brukar kombineras med anonyma blommönster, medan mörkare hissgardiner brukar prydas med stjärnor. Det är även vanligt med text på hissgardiner – istället för utsvävande mönster. Texten brukar i så fall innehålla ett budskap i form av vedertagna visdomsord.

Sponsrade länkar