Hissgardiner och mönster

Sponsrade länkar


De färdiga hissgardiner, som återfinns i detaljhandeln, är i normalfallet anpassade till rådande trender inom det aktuella gardinmodet. Välj om möjligt ett mönster som är snyggt även när gardinen är delvis nerhissad.

Rutmönstrad hissgardin i matsal
Gammaldags rutmönstrade hissgardiner i matsal. Det periodiska rutmönstret gör att gardinen ser snygg ut – oavsett i vilken grad den hissats ner.

Den som har höga krav på mönstertryck och bakgrundfärg, bör sy sin hissgardin helt på egen hand. På så sätt är man inte begränsad att sovra bland det avgränsade utbud av färdiga hissgardiner som marknaden erbjuder. I övrigt rekommenderas följande:

  • Stora geometriska mönster, med skarpa färgkontraster mellan bakgrund och mönstertryck, dominerar hissgardinmodet – liksom enkla, enfärgade hissgardiner. Tänk dock på att gardinen kan se ofullständig ut i de fall gardinen är delvis nerfälld och bara delar av mönstret är synligt. Den som ofta har behov av att fälla ner hissgardinen till hälften, bör om möjligt satsa på enfärgade gardinvarianter eller hissgardiner med små, regelbundna mönstertryck.
  • Hissgardiner utgör en modenyck i inredningen. Välj därför om möjligt moderna hissgardiner framför vintageinspirerade varianter. Den som väljer att kombinera mönstertryck i retro med en modern gardintyp som hissgardinen, riskerar nämligen att motsättningarna mellan stil och produkttyp ger upphov till förvirring och modemässiga konflikter.

Hissgardiner i lantliga hem

Hissgardiner är ett träffsäkert val i lantliga hem, som då och då behöver skyddas helt från insyn och solljus. Hissgardinen, som funktionellt sett utgör ett lika bra insynsskydd som rullgardinen, är trendig, snygg och skapar samtidigt en ombonad och rogivande känsla. Rullgardinen har däremot inte samma hemtrevliga skimmer över sig, utan signalerar istället en nykter funktionalitet.

Sponsrade länkar