Hissgardiner Shabby Chic

Sponsrade länkar


Shabby Chic är en inredningsstil med ursprung på den brittiska landsbygden. Stilen är modern – liksom hissgardinen. Svårigheten med att kombinera hissgardiner och Shabby Chic består i att den moderna hissgardinen inte fanns då stilen uppstod.

Shabby Chic är en inredningsstil med rötter i de lantliga trender som uppstod på landsbygden i den industriella revolutionens Storbritannien. Shabby Chic är således bonderomantik i övervägande ljusa färgtoner, som kunde fungera som motvikt till det gråmulna engelska vädret. Inom Shabby Chic är det vanligt att inreda med ljusa hissgardiner – oftast i naturvitt – med mycket enkla mönstertryck.

Konfliktfyllt förhållande mellan stil och gardintyp

I ursprungslandet dominerade i första hand tyggardiner på stång; hissgardinen i dess moderna skepnad hade ännu inte fötts – eller åtminstone ännu inte hunnit bli populär på landbygden, som dåförtiden var betydligt mer modekonservativ än de industrialiserade storstäderna. Att återskapa den ursprungliga stilen, genom att inreda med hissgardiner, är således inte helt rättvisande. Även om slutprodukten är snygg, skapar man nämligen ett konfliktfyllt förhållande mellan gardintyp och stil; något som den tränade inredaren inte är sen med att märka.

Återkommande modeföremål kompenserar

För att råda bot på det stilbrott som hissgardinen förorsakar i ett hem inspirerat av Shabby Chic, rekommenderas att man inte slaviskt håller sig till de lantliga särdrag som kännetecknar den nämnda inredningsstilen. Välj istället att kombinera retrostilen med några moderna punktmarkörer, som inte alls är förknippade med Shabby Chic. Hissgardinerna kan med fördel utgöra en av dessa. På så sätt skapas en balans mellan det gamla och det moderna, som inte pekar ut hissgardinerna som ett negativt kontrasterande inslag.

Sponsrade länkar