Sy hissgardiner

Sponsrade länkar


Den som eftersträvar en hissgardin som är specialanpassad till den aktuella inredningsmiljön bör om möjligt sy gardinen själv. På nätet finns en rad bra beskrivningar för den som vill sy hissgardiner på egen hand.

Flicka syr gardiner
Att sy hissgardiner själv kräver ingen genuin sömnadskonst - man kommer långt med vanliga baskunskaper.

Fördelen med att sy hissgardin själv är att slutprodukten blir snygg, välanpassad och matchande i förhållande till övrig rumsinredning. Hissgardinssömnad förutsätter vissa grundläggande förkunskaper – men man brukar komma långt med grundläggande förkunskaper om sömnad och handarbete. I det följande koncentrerar vi oss bara på förarbetet till att sy hissgardiner – detaljerade beskrivningar återfinns i mängder på nätet.

Tygsorten avgörande för hissgardinens kvalitetsintryck

Den som väljer att själv sy sin hissgardin bör inledningsvis välja en robust tygsort, som inte blir tillskrynklad av att ständigt vikas upp och ner. I så fall måste man nämligen räkna med att stryka gardinen regelbundet – i normalfallet måste en hissgardin strykas oftare än vanliga textilgardiner. Linne, väv och olika sorters bomullsblandningar brukar fungera. Undvik däremot siden, silke och andra känsliga tygsorter.

Tygsorten kopplad till regleringen

Hissgardinernas regleringssystem är antingen snör- eller kedjebaserat. Kedjebaserade hissgardiner är mera robusta än hissgardiner med trådupphängning, vilket innebär att tyget utsätts för mindre slitage. Hissgardiner med kedjereglering ger således mer utrymme att välja mindre robusta tygsorter, men även här bör man undvika de allra svagaste textilierna. En specialtillverkad hissgardin ska nämligen vara funktionell och allra helst hålla i många år. Och tygkvaliteten är direkt avgörande för gardinens funktionsduglighet, liksom för dess estetiska uttryck.

Sponsrade länkar