Blommiga gardiner

Sponsrade länkar


Blommiga gardiner skänker inredningen en livfull och vital känsla; en blommig gardin passar därför i en glad och ljus hemmiljö – gärna inspirerad av IKEA-prylar såsom vaser och allehanda dekorationsartiklar.

Vitblommig gardin
Enkel vit gardin med försiktiga blommönster – det anspråkslösa mönstertrycket gör att gardinen kan användas som åretruntgardin.

Gardintyger signalerar känslor i varierande omfattning; blommiga gardintyger torde höra till den gardingrupp som ger ifrån sig de mest känsloladdade fotavtrycken i form av glädje, upprymdhet och förväntningar. Av denna anledning är blommiga gardiner lämpliga att kombinera med en ljus och ombonad heminredning – gärna en enkel stil bestående av prylar från IKEA och andra butiker med fokus på billiga föremål i moderiktig designkvalitet.

Blommiga gardiner som del av heminredningen

Att inreda med mönster är svårt, eftersom inredaren alltid måste eftersträva balans mellan olika punktmarkörer i basinredningen. Blommiga gardiner utgör en sådan punktmarkör, som blir föremål för besökarnas blickfång. Några tips inför valet av blommig gardin:

  • Använd i första hand blommiga gardiner under sommar och vår, då årstidens stämningar överensstämmer med de känslouttryck som gardinmönstret ger ifrån sig.
  • Blommiga gardiner kan användas såväl i lantliga hem som i moderna inredningssammanhang. Tänk dock på att gardiner med blommönster i livliga färgkombinationer i första hand kommer till sin rätt i lugna, ljusa hemmiljöer med enkelt mönstrad basinredning. Alltför mycket mönstertryck gör nämligen inredningen kaotisk, då ögat inte vet vilket föremål som bör hamna i fokus.
  • Undvik mönstertryck i inredningen till den grad att helhetsintrycket blir kaotiskt – men eftersträva samtidigt en röd tråd i heminredningen genom att låta blommönstret bli ett återkommande inslag på olika ställen. T.ex. på kuddfodral, plädar och borddukar. Undvik dock att blommorna dominerar, utan se till att de istället förblir punktmarkörer mot en neutral inredningsbakgrund – t.ex. en vitfärgad basinredning.
  • Undvik blommiga gardiner i sovrum – här bör fokus ligga på att skapa lugn och ro. Inte glädje och upprymdhet med hjälp av livliga mönster.

Det finns gott om blommig metervara, såväl i specifika gardinbutiker som på stormarknader med inriktning mot inredning och byggvaror.

Sponsrade länkar