Prickiga gardiner

Sponsrade länkar


Prickiga gardiner är endast måttlig moderna i en tid då strama geometriska linjer dominerar framför mysiga inslag i heminredningen. Således är prickiga gardiner bäst lämpade i flickrum – och i lantligt inredda hem.

Leopardgardin
Prickigt gardintyg med leopardmönster skulle innebära ett unikt och personligt – men knappast moderiktigt – inredningsalternativ.

Den som vill bli inspirerad av prickiga gardiner kan mycket väl uppnå ett snyggt slutresultat – förutsatt att inredningsstilen är lantligt avkopplande eller överdrivet flickig. I moderna inredningssammanhang dominerar fortfarande den minimalistiska inredningsstilen, som förutsätter strama geometriska linjer och kala, tomma ytor.

Prickiga gardiner – färgen spelar roll för intrycket

Prickarnas storlek, i förhållande till gardinens bakgrundsfärg, spelar en avgörande roll för hur ögat upplever gardinen. Små prickar mot en ljus bakgrund gör att ögat upplever gardinen som ljus, medan en svart eller ljusblå bakgrund, med små vita prickar, upplevs som mörk. Man bör således alltid ta hänsyn till vilken färg som dominerar – prickarnas färg eller gardintygets bakgrundfärg. Den dominerande färgen skapar helhetsintrycket för ögat.

Kvinnlig stämpel hos prickiga gardiner

Att prickiga gardiner har en kvinnlig stämpel över sig kommer särskilt till uttryck vid en närmare titt in i flickrum och hem, som inretts av tjejer och kvinnor. Prickiga gardiner är sällsynta inslag i heminredningen hos singelkillar och äldre, ensamstående män; detta oavsett gardinernas färg och form. Bara det faktum att gardintyget är prickmönstrat tycks avskräcka männen – gardinen behöver inte ens vara rosa! Antalet inredningsbloggar skrivna av kvinnor, där temat är just prickiga gardintyger, överskrider vida motsvarande antal bloggar författade av män. Med reservation för förändringar i gardinmodet, kan man således konstatera att prickar i första hand attraherar kvinnliga inredare.

Sponsrade länkar