Långa gardinstänger

Sponsrade länkar


Långa gardinstänger bör vara robusta och hållbara i syfte att kunna bära tunga gardiner, som ska täcka hela fönsterpartier. Tänk dock på att förse långa gardinstänger med stödkrokar.

Lång klassisk gardinstång
Lång gardinstång, som hålls rak tack vare stödkrok i mitten.

Med undantag av trästänger brukar moderna gardinstänger numera vara flexibla. Standardlängden på massproducerade stänger varierar mellan drygt en och tre meter; stängerna är nämligen i regel flexibla – eller utdragbara – och kan därmed anpassas till fönsterpartiets bredd. Den som behöver en lång gardinstång som överskrider tre meter kan i sällsynta fall behöva specialbeställa stången från tillverkaren. Ifall fönsterpartiet är ovanligt brett – som fallet ofta är i kommersiella lokaler – kan man i enstaka fall behöva överväga alternativa upphängningssystem.

Att tänka på vid montering av lång gardinstång

Den som ska montera gardiner på långa gardinstänger bör i första hand tänka på följande:

  • Ifall avståndet mellan väggfästena på fönsterpartiets sidor blir alltför stort, kan man behöva hänga upp stödkrokar för att undvika att gardinstången trycks ner av gardinen och bildar en båge mellan fästena. En sådan båge medför nämligen att själva gardinen hänger snett. Panellängder som hänger snett syns särskilt tydligt.
  • Ifall fönsterpartiet är av sådan bredd att en stång inte räcker, bör man överväga skenor istället för stång. Stänger som måste skarvas är varken snygga eller praktiska – tänk också på att gardinen inte kan flyttas över skarvarna.
  • En lång gardinstång kan hjälpa till att skapa en ram ovanför fönsterpartiet – i synnerhet om stången synliggörs med t.ex. öljettgardiner (öljetter som matchar stångens färg är särskilt snygga).
  • Tänk på att en lång gardinstång ska vara robust för att inte tryckas ner av gardinen när gardinen är helt fördragen.

I somliga fall kan man specialbeställa långa gardinstänger direkt från tillverkaren, men i så fall brukar tillverkaren kräva beställningar av större partier.

Sponsrade länkar