Panelgardiner och upphängning

Sponsrade länkar


Panelgardiner kan hängas upp både på skena och på klassisk gardinstång. Skenbaserade upphängningar är betydligt dyrare, men garanterar å andra sidan att gardinen hänger rakt.

En vanlig myt i inredningsvärlden är att panelgardiner måste hängas upp på skena; något som följaktligen inte motsvarar sanningen. Däremot har skenbaserade upphängningar många fördelar framför klassiska stångbaserade dito. En skena kan t.ex. förses med motor och fjärrstyrning och är således lämpad för stora breda fönsterpartier i kommersiella lokaler. Skenor tillåter dessutom en mer exakt reglering av ljusinsläppet än klassiska gardinstänger – och gardinen hänger rakare och reglerar ljusinsläppet ända upp till takhöjd.

Fördelar med traditionell upphängning

Den som väljer att hänga upp sina panelgardiner på en klassisk gardinstång bör känna till att stången har många fördelar, däribland följande:

  • Gardinstänger är i allmänhet betydligt billigare än gardinskenor och slutresultatet blir knappast sämre ur estetisk synpunkt.
  • Den som väljer att hänga upp sina panelgardiner på skena kan enkelt förse gardinerna med öljetter i en matchande – eller kontrasterande – färg.

Den främsta nackdelen med att hänga panelgardiner på stång är att stången sällan är helt rak, vilket medför att panelgardinen hänger snett – och en sned upphängning är betydligt mer påfallande hos panelgardiner än hos vanliga tyggardiner. Gardinstänger som hängs upp på långa fönsterpartier brukar inte sällan få en karakteristisk lutning mellan stången väggfästen. Detta kan enkelt åtgärdas genom att utrusta gardinstången med tre eller flera väggfästen, som placeras på t.ex. en meters avstånd längs med gardinstången.

Sponsrade länkar